APARTMENT AND ATELIER RENEWAL, Raval, (Bcn)


Location: C/ Ferlandina 20, 08001 Bcn
Programme: Loft dwelling and architecture atelier
Date: March – Dec 1998, May-July 2006
Prop. Developer: Coll-Leclerc
Construction Firm: Dec Milla
Area (m2): 320 m2
Budget (€): 87.000 €

AWARDS
Finalist, II Edition of the “Live with wood” Awards, 2009

NICO AND PAU’S PLAYGROUND. Ferlandina 20.
Ferlandina 20 is a typical 1860’s working class apartments building located north of the Barcelona Raval district. The apartment is built with 7 3.3 meters-tall parallel bearing walls every 3.30 meters. Therefore the resulting longitudinal section is made up of 7 consecutive empty spaces, each with a square section, laid out across a 24×11 metres floor plan. In the 60’s and 70’s it was known as the Caballero Boxing Gym, time from which remain 64 murals of famous boxers on the walls.
The space is organized by free standing furniture. The last remodelling has consisted in organizing an area for children (2 years-old Pau and 5 years-old Nicolas), with a compact multifunctional furniture inserted into the space as an «H» with four sliding doors creating a continuous circulation when opened and organizing the different activities around it when closed: dressing room for parents, bath area, sleeping area and play and reading area. The height of 3.30m. Allows for 1.30 meter- tall spaces above or below 2.00 meter-tall spaces so that they can be used as base for storage or mezzanine space for both sleeping and playing that will become storage space in the future.
Given the small size of the room, the mezzanines should not be continuous surfaces. We left 5 holes for double-height spaces, including 2 exposing the original wood beams so that the space is compressed under the mezzanine (bath, Pau’s bed) or expands in the intermediate zones. The parents’ dressing area (noise) and bathing area (humidity) are covered by their own roof and are segregated. They contain 3 double-height lanterns, spaces that capture the natural light during the day coming in through the courtyards of the building. During the night they invert their function and illuminate the mezzanines.
Both the vertical and horizontal planes defining the large-sc